10 dôvodov prečo práve Girona



Keď som išla do Barcelony prvý krát, názov Girona mi nič nehovoril (ale celé Španielsko, aké je veľké, bolo pre mňa len otáznik, takže celkom hanba). 
Vedela som akurát toľko, že je to mesto, pri ktorom je letisko, z ktorého sa nejakým spôsobom potrebujem dopraviť do jej väčšej a o dosť slávnejšej sestry - Barcelony. 

Až pri odchode nás na letisku zastavil pán, ktorý robil prieskum spokojnosti turistov, a na naše (vtedy nie príliž nadšené) odpovede nám navrhol, aby sme nabudúce radšej išli do Girony, vraj fakt stojí za to! 
A zrazu, dva roky na to, som tu. A je tu krásne, mal pravdu ten pán. 
Tu je 10 dôvodov, prečo by ste toto mesto pri ceste do Španielska/Katalánska nemali vynechať.


1. Z Bratislavy sem za pár eur lieta starý dobrý Ryanair. Z letiska sa do centra dostanete za necelé 3 eurá. A z Girony do Barcelony to je úplne jednoduché - každú chvíľu chodí vlak. 
Mimochodom, z Girony priamo do Barcelony vás autobus odvezie za 16 eur - jedsmosmerne. Výhodnejší je ale obojsmerný lístok za 25 eur.  Link TU.
Takže na jedno, alebo pol dňový výlet miesto ako stvorené.

2. V Girone je mnoho zmrzlinární a frozen yogurt stánkov, ale iba pred jedným stoja rady. Rocambolesc. Mnohí ju považujú za najlepšiu zmrzlinu na svete (ale my znalci vieme, že najlepsia je v Taliansku - o tom po tom, ale verte mi, táto sa na ňu celkom chytá, a body navyše za kreativitu, veď čítajte!) Tento malý čarovný obchodík vlastní rodina Roca, respektíve jeden z troch bratov, ktorí rovnako stoja aj za jednou z najlepších reštaurácií na svete (1. miesto v roku 2015, momentálne je 2.). No a jeden z bratov, Jordi, si otvoril obchod zo zmrzlinou. A ešte k tomu v štýle Willyho Wonku! 

Na výber nemajú veľa príchutí, ale o to sú zaujímavejšie. Na vrch si môžete vybrať nejaký topping, ovocie, trblietavý marshmallov alebo cukrovú vatu. Nechajte si poradiť, čo sa k vašej príchuti hodí najviac :) 
A okrem toho si môžete odniesť nanuk, napríklad v tvare nosa :D 



3. A pre milovníkov dobrého jedla nemôžeme zostať len pri zmrzline. Už spomínaná reštaurácia sa volá El Celler de Can Roca (v roku 2016 2. najlepšia na svete, v 2015 dokonca 1.!). Samozrejme bez rezervácie sa sem len tak nedostanete. Respektíve vôbec. 

3. Po stopách Eiffela 
Cez rieku Onyar vedie v Girone 11 mostov, ale jeden svojou slávou nad ostanými vyniká.
Ešte predtým, ako sa pustil do konštrukcie známej parížškej veže, Gustave Eiffel zostrojil aj most Pont de les Pescateries Velles.
4. Poznáte z TV
Okrem 91 schodov, ktoré musíte vyšlapať, aby ste sa k nej dostali, ju preslávilo hlavne "účinkovanie" v Game of Trones. Keďže som asi posledný človek na svete, ktorý ten seriál nesleduje, pridávam link s podrobnosťami od odborníkov. 

5. Židovská štvrť
Spleť úzkych uličiek, schodísk, ale aj obytných domov. Okrem iného tu nájdete množstvo milých obchodíkov a aj veľa histórie. Židia tu žili do roku 1492 a v súčastnosti je táto židovská štvrť považovaná za jednu z najzachovanejších v celkom Španielsku.
6. Mestské hradby Passeig de la Muralla - stačí sa kúsok prejsť a dostanete sa k mestským hradbám, odkiaľ je nádherný výhľad nielen na mesto, ale aj na okolitú prírodu. 

7. Je to tu také cute

Barcelona je nádherná, atmosféra tam je proste niečo, čo treba zažiť. Ale aj Girona má niečo do seba. Podobné ulice, Rambla, akurát o kúsok menšia. A výhodou je, že sa nemusíte preplietať pomedzi davy turistov. 

8. Najmenšie námestie na svete
Áno, niečo také existuje, a existuje to v Girone. Minimálne najmenšie v Európe. Kedysi dokonca trh, kde sa predávalo hrozno.
Dnes je to síce len zapadnutá križovatka medzi uličkami, ktorá trošku smrdí a trochu sa tam bojíte, ale je najmenšie! Hľadajte Plaça dels Raïms (Raïms katalánsky hrozno).


9. Fiesta, Fiesta! 
 V Girone to naozaj žije, celoročne sa tu konajú oslavy všetkého druhu. Podľa mňa najkrajší je Temps de Flors v máji, kedy je celá Girona doslova vystlaná kvetmi. Proste nádhera. Katalánci vedia :)
fotky nie sú z festivalu, ale len random kvetinkové z Girony :)




 10. Na skok do Figueres 

Figueres? Nikdy ste o tom nepočuli? A čo tak Dalí? Salvador Dalí? Práve vo Figueres je jeho múzeum, a musím povedať, že jedno z najlepších,v akých som bola. Budova už z vonku sľubuje zážitok (na streche sú gigantické vajíčka, ako fakt! :D) A z Girony je to vlakom len na skok. Mimochodom, vedeli ste, že práve on už v roku 1969 vymyslel dizajn obalu na lízatko Chupa Chups? Ideálny španielsky suvenír! 





7 komentárov:

  1. wau, do Španělska bych se taky jela podívat. Děkuji za skvělé tipy.
    https://adventuresincolours.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tyjo ve Španělsku jsem bohužel ještě nebyla a samozřejmě jsem pro začátek měla spadeno na Barcelonu, ale možná bych to mohla přehodnotit... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Barcelonu urcite nevynechaj 😊 Girona sa da zvladnut za pol dna komplet, k vyletu do Barcelony je to pekne plus 😊

      Odstrániť
  3. Och, do Girony som sa nanešťastie nedostala, ale navnadila si ma a pri návrate do Španielska ju už určito neobídem! Ako to tam je so španielčinou a katalánčinou? :)
    Inak, o tých mojich zážitkoch zo španielska sa dočítaš tu: https://timkablogblog.wordpress.com/tag/kam-na-vylet-v-spanielsku/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No v Katalansku som bola 3 mesiace a naucila som sa asi 3 vety 😂 na mna je to hrozne komplioovane a nezrozumitelne 😃 rok predtym som bola v Madride troaku dlhsie, a nieco sa na mna nalepilo, ale chcelo by to viac 😕 inak tvoj blog poznam a citam 😉

      Odstrániť
    2. áááá okej. lebo chcela by som ísť niekam tam, ale mám rešpekt pred katalánčinou, konečne som začala rozumieť španielsky...
      jéj, no to ma teší! :D :)

      Odstrániť
  4. V Gironě jsem ještě nebyla, ale dle fotek a toho co píšeš vypadá skvěle! tu zmrzlinu bych určitě chtěla vyzkoušet a nevěděla jsem nic o té rodině Roca. BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť

 

Popular Posts

Get In Touch

instagram

prečo začať s la petite planethe?

La Petite Planethe

La Petite Planethe

Helou

O knihách, ktoré som prečítala, o miestach, ktoré som videla, alebo aj o jednoduchých maličkostiach, vďaka ktorým je život veselší. kontakt: dana.koniarova@gmail.com