Volám sa Malala

Volám sa Malala. Krásny príbeh o naozaj neobyčajnom dievčati.Nechce sa mi veriť, že mi tento poklad ležal nedotknutý na poličke tak dlho.

Výsledek obrázku pro malala terrorism
Pre koho je kniha? 
Pre každého, kto ju nečítal. 
Pre lenivcov, ktorým sa nechce chodiť do školy, a už v nedeľu večer sa tešia na piatok poobede. 
A pre ľudí s predsudkami. 

Čo sa z knihy dozvieme?
V prvom rade, kto je Malala (ak to ešte neviete). Dozviete sa, že Pakistan je nádherná krajina, avšak ubíjaná rokmi nepretržitých bojov. Alebo, že keď sa chce, tak sa dá naozaj všetko. A odhodlanie a pevná viera vo vaše ciele sú nesmierne dôležité. 
A okrem iného (pre tých, ktorá nevedia) že ten "hrôzostrašný islam" nie je až také bububu ako hovoria večer v správach, alebo ako povedala tetka susedka. 

Čo by ste si zo sebou zobrali v prípade katastrofy. Alebo na opustený ostrov?
Koľkých napadol práve mobil? A koľkých učebnica? Tipnite si, čo by si zobrala ona.
Výsledek obrázku pro malala

Kto je teda Malala? 
Malala je človek hodný obdivu. Nebála sa prehovoriť, keď väčšina ľudí držala jazyk za zubami. Nebála sa hovoriť ďalej, ani po tom, ako ju takmer zabil Taliban.

Dievča z Pakistanu, ktoré milovalo svoju krajinu a ešte viac svoje učebnice. Malala si veľmi dobre uvedomovala, akú cenu má vzdelanie. Často poskytovala rozhovori pre média, kde vystopovala ako veľká zástankyňa práv dievčat na vzdelanie. Dokonca písala blog pre BBC, kde okrem iného opisovala, ako sa žije pod vládou Talibanu. Ako sa v noci, po tom ako všetci zaspali, vykrádala skontrolovať, či sú všetky brány pozamykané.


Kniha je nielen o nej, ale aj o jej otcovi, ktorého veľkým snom bolo mať vlastnú školu. V ceste mu okrem obrovskej chudoby stálo množstvo prekážok, najväčšou z nich,strašnej chudoby okrem bol Taliban.
Ak nezatvorí dievčenskú časť školy, hrozila mu smrť. On sa nedal len tak ľahko zastrašiť, a často na verejnosti rečnil proti Talibanu, a kritizoval pakistanskú vládu, ktorá sa jeho vyčíňaniu len nečinne prizerala. Okrem toho dovolil mnohým chudobným deťom, aby do jeho školy chodili zadarmo.

Samozrejme Taliban sa len tak neprizeral, ako Malala aj so svojím otcom ničia ich plány a ďalej propagujú vzdelávanie dievčat. V roku 2012 dodávku, v ktorej sedela, aj so svojimi spolužiačkami niekto zastavil. Do vnútra nastúpili muži, s otázkou, ktorá je Malala. padlo niekoľko výstrelov.
Aj keď musela bojovať o vlastný život, a na úkor straty svojej milovanej vlasti, Malala sa nevzdala a ďalej pokračovala v podpore vzdelávania dievčat na celom svete.
Malala book cover
P.S. Môžete si pozrieť aj film - He Named Me Malala. Nie je úplne to isté ako kniha, zobrazuje skôr to, ako Malala žila potom ako ju postrelili. Ako sa jej život zmenil. 
Ale určite stojí za to. 
Výsledek obrázku pro malala

5 komentárov:

  1. Knížku jsem četla a změnila pohled na spoustu věcí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Príbeh som síce nečítala, ale počula som už naň samé chvály, takže si myslím, že by som na ňu mala staviť! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O tejto knihe som doposial nepocula, mozno si ju niekedy zaobstaram, ked budem mat viac casu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Taká kniha by ma určite veľmi potešila! :)

    OdpovedaťOdstrániť

 

Popular Posts

Get In Touch

instagram

prečo začať s la petite planethe?

La Petite Planethe

La Petite Planethe

Helou

O knihách, ktoré som prečítala, o miestach, ktoré som videla, alebo aj o jednoduchých maličkostiach, vďaka ktorým je život veselší. kontakt: dana.koniarova@gmail.com